W weekend 13–14 września 2025 roku Toruń stanie się kulinarną stolicą regionu. W Hotelu Młyn oraz Restauracji Młyn Smaków odbędzie się Toruński Festiwal Smaków – wydarzenie pełne aromatów, tradycji i nowoczesnych inspiracji kulinarnych. Wstęp na festiwal jest bezpłatny, a atrakcje rozpoczynają się każdego dnia o godzinie 11:00.
W programie przewidziano liczne pokazy kulinarne, wykłady, spotkania oraz degustacje, podczas których uczestnicy będą mogli spróbować regionalnych i międzynarodowych specjałów. Szczególnym punktem wydarzenia będzie Obiad prezydencko-rektorski, podczas którego prezydent Torunia Paweł Gulewski oraz rektor UMK prof. Andrzej Tretyn wspólnie ugotują dla mieszkańców.
Nie zabraknie również emocji kulinarnych podczas Konkursu o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, w którym zmierzą się najlepsze restauracje Metropolii. Festiwalowi towarzyszyć będzie także strefa zakupów kulinarnych, w której dostępne będą regionalne produkty i przysmaki.
Gościem specjalnym tegorocznej edycji będzie Pascal Brodnicki, znany kucharz i popularyzator sztuki kulinarnej, który poprowadzi wyjątkowy pokaz i degustację.
W trakcie festiwalu wystąpią także znani kucharze i eksperci kulinarni, m.in.:
- Ewa Politowska i Tomasz Strubiński („Kaszubska Koza”),
- dr Bogdan Gałązka,
- dr Marta Sikorska,
- Joanna Jakubiuk,
- Rimvydas Laužikas (Uniwersytet Wileński),
- Sebastien Miraux (Bistro Miraux w Toruniu),
- a także goście z Ukrainy – Lola Landa i Marianna Dushar.
Dodatkową atrakcją będą występy Domu Legend Toruńskich, pokazy wyrobu pierników oraz warsztaty kulinarne na świeżym powietrzu.
Organizatorami wydarzenia są: Miasto Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Fundacja Kulinarną Silesia oraz Hotel Młyn.
Wydarzenie odbywa się 13 i 14 września 2025 r.
Wstęp wolny!
Kliknij w plakat, by powiększyć
