Polityka prywatności | www.torun.pl

Polityka prywatności

Polityka prywatności i wykorzystywania plików Cookies w serwisach internetowych Urzędu Miasta Torunia.

  

I. Informacje wstępne

Niniejszy dokument dotyczy serwisów internetowych prowadzonych przez Urząd Miasta Torunia pod adresami: www.torun.pl, www.konsultacje.torun.pl, www.bip.torun.pl, www.um.torun.pl i określa zasady przetwarzania informacji o charakterze danych osobowych, które są pozyskiwane w związku korzystaniem przez użytkowników z wyżej wymienionych serwisów internetowych.

Gromadzone w dziennikach logów dane są wykorzystywane tylko i wyłącznie do celów administrowania serwisem. Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

  

II. Administrator danych osobowych

Administratorem danych osobowych jest Prezydent Miasta Torunia, z siedzibą w Toruniu, ul. Wały gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Administrator przykłada dużą wagę do ochrony prywatności użytkowników serwisów oraz poufności danych osobowych pozyskiwanych podczas korzystania z tych serwisów. Z należytą starannością dobiera i stosuje odpowiednie środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych, zabezpiecza dane osobowe przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, jak również przed ich przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa.

  

III. Rodzaj gromadzonych danych

Zgodnie z przyjętą praktyką większości serwisów WWW, przechowujemy zapytania HTTP kierowane do naszego serwera. Dokładny wykaz informacji przechowywanych w plikach logów serwera WWW jest następujący:

  • publiczny adres IP komputera z którego nadeszło zapytanie (może to być bezpośrednio komputer użytkownika)
  • nazwę stacji klienta - identyfikacja realizowana przez protokół HTTP o ile jest możliwa
  • czas nadejścia zapytania (data i godzina)
  • pierwszy wiersz żądania HTTP
  • kod odpowiedzi HTTP
  • liczbę wysłanych przez serwer bajtów
  • adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) - w przypadku gdy przejście do strony Urzędu nastąpiło przez odnośnik
  • informacje o przeglądarce użytkownika
  • informacje o systemie operacyjnym użytkownika
  • informacje o rozdzielczości ekranu użytkownika
  • informacje o błędach, jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP.

Dane te nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony UMT. Dla zapewnienia jak najwyższej jakości serwisu, analizujemy pliki z logami w celu określenia: które strony odwiedzane są najczęściej, ile czasu przeglądane sa poszczególne strony, jakie pliki są pobierane, jakie przeglądarki stron WWW, systemy operacyjne, rozdzielczości ekranów są stosowane, czy struktura strony nie zawiera błędów itp.

  

IV. Wykorzystywanie danych

Zebrane logi przechowywane są przez czas nieokreślony jako materiał pomocniczy służący do administrowania serwisem. Informacje zebrane w logach nie są ujawniane nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem oraz siecią UMT. Na podstawie plików logów mogą być generowane statystyki stanowiące pomoc w administrowaniu.

Zbiorcze podsumowania w postaci takich statystyk nie zawierają żadnych cech identyfikujących osoby odwiedzające serwis.

Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

W serwisach WWW prowadzonych przez UMT są wykorzystywane mechanizmy analityczne udostępniane przez Google Analytics. Szczegóły dotyczące zakresu prywatności i bezpieczeństwa danych w systemie Analytics można znaleźć pod adresem: https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=pl&ref_topic=2919631. Można także zablokować Google Analytics poprzez zainstalowanie odpowiedniego dodatku do swojej przeglądarki, dostępnego pod adresem: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl.

  

V. Mechanizm Cookies na stronach internetowych UMT

Mechanizm Cookies nie jest wykorzystywany do pozyskiwania jakichkolwiek informacji o użytkownikach serwisu ani śledzenia ich nawigacji. Pliki Cookies stosowane w serwisach UMT nie przechowują żadnych danych osobowych ani innych informacji zebranych od użytkowników. Pliki te są zapisywane na urządzeniu użytkownika przeglądającego strony WWW. Mogą być wykorzystywane m.in. do prowadzenia statystyk oglądalności poszczególnych stron serwisu w celu dalszego rozwijania portalu, do poprawy jakości funkcjonowania serwisu, do obsługi niektórych aplikacji wykorzystywanych w serwisie, np. mechanizmów sond i ankiet internetowych.

Każdy użytkownik może odmówić umieszczania plików cookies na swoim komputerze lub innym urządzeniu służącym do przeglądania stron internetowych. Aby to zrobić należy wyłączyć w ustawieniach przeglądarki internetowej opcję pobierania i przechowywania plików cookies.

  

VI. Odnośniki do innych stron

Serwisy UMT zawierają odnośniki do innych stron WWW. Nie możemy ponosić odpowiedzialności za zasady zachowania prywatności obowiązujące na tych stronach. Zachęcamy, by po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tam ustaloną. Niniejsza polityka prywatności dotyczy tylko serwisów WWW Urzędu Miasta Torunia.

  

VII. Prawa Użytkownika

W związku z przetwarzaniem danych osobowych Użytkownikowi przysługują następujące uprawnienia:
a) prawo dostępu do danych osobowych, w tym prawo do uzyskania kopii tych danych;
b) prawo do żądania sprostowania (poprawiania) danych osobowych;
c) prawo do żądania usunięcia danych osobowych (tzw. prawo do bycia zapomnianym);
d) prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
e) prawo do przenoszenia i aktualizacji danych;
f) prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych.

W przypadku, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby na przetwarzanie danych osobowych (art. 6 ust. 1 lit a RODO), przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie to nie ma wpływu na zgodność przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem, z obowiązującym prawem.

W przypadku powzięcia informacji o niezgodnym z prawem przetwarzaniu danych osobowych, Użytkownikowi przysługuje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego w sprawach ochrony danych osobowych (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

W sytuacji, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby, której dane dotyczą, podanie przez Użytkownika danych osobowych Administratorowi ma charakter dobrowolny.

Podanie przez użytkownika danych osobowych jest obowiązkowe w sytuacji, gdy przesłankę przetwarzania danych osobowych stanowi przepis prawa lub zawarta między stronami umowa.

Szczegółowych informacji dotyczących złożenia żądania wynikającego z praw Użytkownika udziela Inspektor Ochrony Danych. W celu złożenia żądania związanego z wykonaniem praw należy skierować wniosek na adres mailowy: iod@um.torun.pl lub udać się do naszej siedziby w Toruniu, ul. Wały Gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Przed realizacją uprawnień Użytkownika będziemy musieli potwierdzić jego tożsamość.

  

VII. Zmiany

W przypadku zmiany obowiązującej polityki prywatności, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do powyższego tekstu.

/-/

Najczęściej czytane aktualności

  • Na zdjęciu Aleksander Perka trzyma dwie grafiki
    Miasto, Sport
    Zwycięstwem 99:85 zakończył się pierwszy mecz Twardych Pierników z GTK Gliwice u siebie w sezonie 2021/22. Wydarzenie było także okazją do uroczystego pożegnania z zespołem kapitana Aleksandra Perki.
  • Na zdjęciu zastępca prezydenta Paweł Gulewski, marszałek Piotr Całbecki oraz dyrektor MOPR Rafał Walter
    Miasto
    Razem możemy więcej! – to gminny projekt, którego celem jest powrót do aktywnego funkcjonowania społecznego osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym. Zostanie on zrealizowany dzięki środkom unijnym w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego 2014-2020. 24 września 2021 r. umowę o dofinansowanie z rąk marszałka Piotra Całbeckiego...
  • seniorka idąca ulicą
    Miasto
    Miejska Przychodnia Specjalistyczna wraz z Gminą Miasta Toruń zaprasza do wzięcia udziału w programie szczepień ochronnych przeciwko grypie dla mieszkańców Torunia po 65. roku życia. Zapisy ruszają w poniedziałek, 27 września 2021 r.
  • dr Michał Targowski, dr Marian Ptaszyk, prezydent Michał Zaleski
    Kultura, Miasto
    250. rocznica urodzin Samuela Bogumiła Lindego, wybitnego torunianina i twórcy pierwszego słownika języka polskiego, stała się okazją do zorganizowania wystawy i sesji popularnonaukowej. Podczas sesji 24 września 2021 r. w Ratuszu Staromiejskim prezydent Torunia Michał Zaleski wręczył Medal Thorunium dr. Marianowi Ptaszykowi, wybitnemu znawcy...
  • Zdjęcie z festiwalu Skyway w 2018 r.
    Kultura, Miasto
    Podczas 34. Sesji Rady Miasta Torunia 30 września 2021 r. radni poddadzą pod głosowanie projekt uchwały w sprawie połączenia Toruńskiej Agendy Kulturalnej oraz Centrum Kultury „Zamek Krzyżacki" w Toruniu i utworzenia instytucji kultury o nazwie Toruńska Agenda Kulturalna.
  • Biznes, Kultura, Miasto
    Toruń zajął 2.miejsce w rankingu miast, które w 2020 roku zanotowały największy wzrost wydatków na ochronę zdrowia. Środki zostały przeznaczone na walkę z pandemią koronawirusa.
  • List gratulacyjny i pamiątkową grafikę wraz życzeniami rozwoju dla Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej przekazał Zastępca Prezydenta Miasta Torunia Paweł Gulewski na ręce Prezesa PSSE Przemysława Sztandery
  • Wychowankowie działającego przy toruńskim Młodzieżowym Domu Kultury Zespołu Pieśni i Tańca „Młody Toruń” Maria Sudzińska i Marcin Hammerling odnoszą ogólnopolskie sukcesy. Z XX Mistrzostw Polski w Tańcach Polskich wrócili właśnie z brązowym medalem.
  • Zakład Ubezpieczeń Społecznych przestrzega seniorów przed fałszywymi telefonami w sprawie czternastej emerytury. Oszuści w ten sposób wyłudzają dane.
  • Spółka GAZ System informuje mieszkańców gmin Lubicz i Wielka Nieszawka oraz miasta Toruń o konsultacjach społecznych dotyczących budowy gazociągu Gustorzyn - Gardeja.
  • 30 września 2021 r. podczas 34. sesji Rady Miasta Torunia rozpatrywane będą uchwały dot. określenia wysokości stawek podatku od nieruchomości oraz środków transportowych.
  • Uchwalenie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla terenów położnych przy ul. Grudziądzkiej i ul. Celniczej, w rejonie Centralnego Cmentarza Komunalnego w Toruniu, będzie przedmiotem debaty Rady Miasta Torunia na sesji 30 września 2021 r.
  • Noc Naukowców w Młynie Wiedzy, nowy festiwal muzyki elektronicznej FAMA, projekcje filmów dla najmłodszych w ramach Kino Dzieci, a dla miłośników sportu m.in. pierwszy w tym sezonie mecz Twardych Pierników we własnej hali – to tylko przykłady weekendowych atrakcji Torunia. Ostatni weekend września nie pozwoli nam pogrążyć się w jesiennej nostalgii.
  • Czy gminy Toruń i Lubicz porozumieją się co do budowy drogi leżącej na ich granicy – o tym zadecydują toruńscy radni na sesji 30 września 2021 r.