Polityka prywatności | www.torun.pl

Polityka prywatności

Polityka prywatności i wykorzystywania plików Cookies w serwisach internetowych Urzędu Miasta Torunia.

  

I. Informacje wstępne

Niniejszy dokument dotyczy serwisów internetowych prowadzonych przez Urząd Miasta Torunia pod adresami: www.torun.pl, www.konsultacje.torun.pl, www.bip.torun.pl, www.um.torun.pl i określa zasady przetwarzania informacji o charakterze danych osobowych, które są pozyskiwane w związku korzystaniem przez użytkowników z wyżej wymienionych serwisów internetowych.

Gromadzone w dziennikach logów dane są wykorzystywane tylko i wyłącznie do celów administrowania serwisem. Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

  

II. Administrator danych osobowych

Administratorem danych osobowych jest Prezydent Miasta Torunia, z siedzibą w Toruniu, ul. Wały gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Administrator przykłada dużą wagę do ochrony prywatności użytkowników serwisów oraz poufności danych osobowych pozyskiwanych podczas korzystania z tych serwisów. Z należytą starannością dobiera i stosuje odpowiednie środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych, zabezpiecza dane osobowe przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, jak również przed ich przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa.

  

III. Rodzaj gromadzonych danych

Zgodnie z przyjętą praktyką większości serwisów WWW, przechowujemy zapytania HTTP kierowane do naszego serwera. Dokładny wykaz informacji przechowywanych w plikach logów serwera WWW jest następujący:

  • publiczny adres IP komputera z którego nadeszło zapytanie (może to być bezpośrednio komputer użytkownika)
  • nazwę stacji klienta - identyfikacja realizowana przez protokół HTTP o ile jest możliwa
  • czas nadejścia zapytania (data i godzina)
  • pierwszy wiersz żądania HTTP
  • kod odpowiedzi HTTP
  • liczbę wysłanych przez serwer bajtów
  • adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) - w przypadku gdy przejście do strony Urzędu nastąpiło przez odnośnik
  • informacje o przeglądarce użytkownika
  • informacje o systemie operacyjnym użytkownika
  • informacje o rozdzielczości ekranu użytkownika
  • informacje o błędach, jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP.

Dane te nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony UMT. Dla zapewnienia jak najwyższej jakości serwisu, analizujemy pliki z logami w celu określenia: które strony odwiedzane są najczęściej, ile czasu przeglądane sa poszczególne strony, jakie pliki są pobierane, jakie przeglądarki stron WWW, systemy operacyjne, rozdzielczości ekranów są stosowane, czy struktura strony nie zawiera błędów itp.

  

IV. Wykorzystywanie danych

Zebrane logi przechowywane są przez czas nieokreślony jako materiał pomocniczy służący do administrowania serwisem. Informacje zebrane w logach nie są ujawniane nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem oraz siecią UMT. Na podstawie plików logów mogą być generowane statystyki stanowiące pomoc w administrowaniu.

Zbiorcze podsumowania w postaci takich statystyk nie zawierają żadnych cech identyfikujących osoby odwiedzające serwis.

Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

W serwisach WWW prowadzonych przez UMT są wykorzystywane mechanizmy analityczne udostępniane przez Google Analytics. Szczegóły dotyczące zakresu prywatności i bezpieczeństwa danych w systemie Analytics można znaleźć pod adresem: https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=pl&ref_topic=2919631. Można także zablokować Google Analytics poprzez zainstalowanie odpowiedniego dodatku do swojej przeglądarki, dostępnego pod adresem: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl.

  

V. Mechanizm Cookies na stronach internetowych UMT

Mechanizm Cookies nie jest wykorzystywany do pozyskiwania jakichkolwiek informacji o użytkownikach serwisu ani śledzenia ich nawigacji. Pliki Cookies stosowane w serwisach UMT nie przechowują żadnych danych osobowych ani innych informacji zebranych od użytkowników. Pliki te są zapisywane na urządzeniu użytkownika przeglądającego strony WWW. Mogą być wykorzystywane m.in. do prowadzenia statystyk oglądalności poszczególnych stron serwisu w celu dalszego rozwijania portalu, do poprawy jakości funkcjonowania serwisu, do obsługi niektórych aplikacji wykorzystywanych w serwisie, np. mechanizmów sond i ankiet internetowych.

Każdy użytkownik może odmówić umieszczania plików cookies na swoim komputerze lub innym urządzeniu służącym do przeglądania stron internetowych. Aby to zrobić należy wyłączyć w ustawieniach przeglądarki internetowej opcję pobierania i przechowywania plików cookies.

  

VI. Odnośniki do innych stron

Serwisy UMT zawierają odnośniki do innych stron WWW. Nie możemy ponosić odpowiedzialności za zasady zachowania prywatności obowiązujące na tych stronach. Zachęcamy, by po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tam ustaloną. Niniejsza polityka prywatności dotyczy tylko serwisów WWW Urzędu Miasta Torunia.

  

VII. Prawa Użytkownika

W związku z przetwarzaniem danych osobowych Użytkownikowi przysługują następujące uprawnienia:
a) prawo dostępu do danych osobowych, w tym prawo do uzyskania kopii tych danych;
b) prawo do żądania sprostowania (poprawiania) danych osobowych;
c) prawo do żądania usunięcia danych osobowych (tzw. prawo do bycia zapomnianym);
d) prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
e) prawo do przenoszenia i aktualizacji danych;
f) prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych.

W przypadku, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby na przetwarzanie danych osobowych (art. 6 ust. 1 lit a RODO), przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie to nie ma wpływu na zgodność przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem, z obowiązującym prawem.

W przypadku powzięcia informacji o niezgodnym z prawem przetwarzaniu danych osobowych, Użytkownikowi przysługuje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego w sprawach ochrony danych osobowych (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

W sytuacji, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby, której dane dotyczą, podanie przez Użytkownika danych osobowych Administratorowi ma charakter dobrowolny.

Podanie przez użytkownika danych osobowych jest obowiązkowe w sytuacji, gdy przesłankę przetwarzania danych osobowych stanowi przepis prawa lub zawarta między stronami umowa.

Szczegółowych informacji dotyczących złożenia żądania wynikającego z praw Użytkownika udziela Inspektor Ochrony Danych. W celu złożenia żądania związanego z wykonaniem praw należy skierować wniosek na adres mailowy: iod@um.torun.pl lub udać się do naszej siedziby w Toruniu, ul. Wały Gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Przed realizacją uprawnień Użytkownika będziemy musieli potwierdzić jego tożsamość.

  

VII. Zmiany

W przypadku zmiany obowiązującej polityki prywatności, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do powyższego tekstu.

/-/

Najczęściej czytane aktualności

  • Koronawirus
    W ciągu ostatniej doby w Toruniu wykryto 81 przypadków zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. 3 osoby zmarły przez COVID-19.
  • Wylewanie asfaltu na moście Piłsudskiego
    Drogi, Inwestycje, Miasto
    Przed nami betonowanie i asfaltowanie na moście. Prace rozpoczną się nocą 9 kwietnia 2020 r. Na moście będzie obowiązywał ruch wahadłowy.
  • Na zdjęciu PIUM w centrum handlowym
    Miasto
    Mimo zamknięcia galerii handlowych, mieszkańcy Torunia mogą załatwić sprawy w Punktach Informacyjnych Urzędu Miasta w centrach Plaza i Copernicus. Na wizytę trzeba się jednak umówić.
  • Na zdjęciu budynek Urzędu Miasta Torunia oraz znak Śródmiejskiej Strefy Parkowania
    Drogi, Miasto
    Obowiązek wpisania numeru rejestracyjnego, zwolnienia z opłat w dni wolne od pracy, reklamacje wezwań do zapłaty - 15 kwietnia 2021 r. Rada Miasta Torunia zagłosuje nad zmianami w uchwale dot. stref płatnego parkowania.
  • Na zdjęciu: jeden z parkletów na starówce
    Eko, Miasto
    Na torunian spacerujących po ulicach starówki czeka dziewięć parkletów w ośmiu lokalizacjach. To idealne miejsce do wypoczynku w otoczeniu kwitnącej na wiosnę zieleni.
  • Na zdjęciu: grafika z danymi epidemicznymi
    Koronawirus
    W ciągu ostatniej doby w Toruniu wykryto 124 przypadki zakażenia koronawirusem SARS-CoV2. W naszym mieście przebadano 542 osoby. 3 mieszkańców miasta zmarło przez choroby współistniejące z zakażeniem.
  • 31 dotacji na łączną kwotę 940 tys. zł przewidzianych jest w projekcie uchwały o dotacjach konserwatorskich, którą rozpatrzy na najbliższej sesji Rada Miasta Torunia.
  • Podczas najbliższej sesji Rady Miasta Torunia radni zagłosują nad uchwałą, która wprowadzi zmiany w budżecie obywatelskim.
  • Największy polski serwis zajmujący się komercyjnymi nieruchomościami opisuje potencjał inwestycyjny Torunia. Dziennikarze portalu Propertynews.pl prezentują ofertę terenów inwestycyjnych miasta i wskazują świetnie zlokalizowane działki pod produkcję czy centra logistyczne. W rozmowie z dziennikarzami Propertynews.pl Łukasz Szarszewski, dyrektor...
  • Do 30 kwietnia 2021 r. można nadsyłać oferty w II turze konkursu na wykonanie zadań miasta w zakresie wspierania rozwoju kultury i ochrony jej dóbr oraz podtrzymywania tradycji narodowej w 2021 r.
  • 28 projektów z zakresu kultury i ochrony dóbr narodowych uzyskało wsparcie miasta w I turze otwartego konkursu ofert w 2021 r. Wyniki zostały ogłoszone 8 kwietnia 2021 r.
  • Miasto intensywnie przygotowuje się do zwiększenia potencjału szczepień powszechnych. Znane są już miejsca Punktów Szczepień Masowych w Toruniu.
  • W sobotę 10 kwietnia na Barbarce można będzie dostać sadzonki drzew w ramach akcji "Posadź drzewo dla przyszłych pokoleń 2021".
  • 15 kwietnia 2021 roku podczas sesji Rady Miasta radni zagłosują nad uchwałą w sprawie szczególnych warunkach udzielania świadczeń pomocy materialnej o charakterze motywacyjnym uczniom z toruńskich szkół. Uchwała określa także formy i zakres tych świadczeń oraz trybu postępowania w tych sprawach.