El zapiekanka, el schabowy i las pierogi - takie toruńskie potrawy poleca w meksykańskim dzienniku Dalila Carreno, która w czerwcu zwiedzała Toruń.

Dalila Carreno jest dziennikarką meksykańskiego dziennika Mural. Do Polski przyjechała jako turystka, indywidualnie, w Toruniu spędziła niecałe 3 dni. W towarzystwie pracowników Ośrodka Informacji Turystycznej zwiedziła nasze miasto, poznając jego historię, zabytki i ciekawe miejsca. Gród Kopernika ją zauroczył; jak mówi Szymon Wiśniewski, dyrektor OIT, dziennikarkę szczególnie zachwycił kościół pw. Najświętszej Maryi Panny. – Prócz naszych zabytków Dalila doceniła także potrawy, którymi ją częstowano lub które sama kupowała. Nie mogła nachwalić się zwłaszcza zapiekanek, pierogów, schabowego oraz żurku i barszczuopowiada dyrektor Ośrodka.

Efektem spacerów po Toruniu jest duży tekst w weekendowym wydaniu meksykańskiego dziennika, poświęcony naszemu miastu. Dalila opisuje Toruń jako miasto astronoma, pisze o naszych największych zabytkach oraz o Uniwersytecie Mikołaja Kopernika i Muzeum Okręgowym. Prócz tego tekst Carreno zawiera także informacje praktyczne o mieście: o jego położeniu, polecanych hotelach, miejskich serwisach internetowych. W osobnej części dziennikarka poleca także toruńskie specjały, do których zalicza el zapiekankę, la sopa zurek (żurek), los golabki (gołąbki), las pierogi, la schabowy, la sopa barszcz, el makowiec i el chlodnik.

Przeczytaj tekst tutaj.

Dalila Carreno

(zdjęcie w lewym górnym rogu za: pyszne.pl)