Słodzą Toruń już od trzech pokoleń. Cukiernia Franciszek Pokojski to rodzinne tradycje sięgające 1932 roku. Centrum Wsparcia Biznesu odwiedziło Adama Pokojskiego, wnuka założyciela słodkiego interesu, w jego kawiarni przy ulicy Szerokiej.

W ramach projektu „Tak się robi biznes na starówce!” rozmawialiśmy m.in. o sukcesie lodów marki Pokojski, sezonie turystycznym w Toruniu i o tym, dlaczego każdy przedsiębiorca z tej branży powinien mieć swój prestiżowy lokal na terenie zespołu staromiejskiego.

Główna siedziba firmy mieści się na Skarpie, gdzie produkowane są ciasta, lody i pierniki. Zakład spełnia wszystkie europejskie standardy oraz wymogi. Bardzo rozbudowany park maszyn umożliwia produkcję na najwyższym poziomie, do której wykorzystuje się surowce najlepszej jakości. Cukiernia Franciszek Pokojski to wielopokoleniowa firma rodzinna, której tradycja aktualnie kontynuowana jest przez Grażynę, Franciszka i Adama.

„Tak się robi biznes na starówce!” to projekt prezentujący sylwetki przedsiębiorców, którzy swoją działalność związali z zespołem staromiejskim. Właściciele firm, salonów tatuażu, lokali gastronomicznych, księgarni, punktów usługowych, sklepów, biur podróży czy piekarni opowiadają o tym, dlaczego zainwestowali w działalność na toruńskiej starówce.

Co tydzień w rozmowie z cyklu „Tak się robi biznes na starówce!” rozmawiamy z właścicielami firm na tematy związane z prowadzeniem działalności gospodarczej na terenie zespołu staromiejskiego. To wizytówka miasta, która przyciąga turystów z całego świata, ale też miejsce, gdzie na co dzień swoje interesy prowadzą  biznesmeni z różnych branż. W cyklu filmowym opowiadają o pomysłach na działalność, zdobywaniu klientów, metodach promocji, blaskach i cieniach tak prestiżowej lokalizacji, jaką jest toruńska starówka.