Data wydarzenia
-
Typ wydarzenia
Opis wydarzenia

Chaimae Ahtatbi - Kuchnia arabska: w kręgu aromatycznych przypraw i orientalnych smaków

Koło Naukowe Arabistów „Zahra as-Sahra”, działające przy Pracowni Języka i Kultury Arabskiej na Wydziale Filologicznym UMK zaprasza do udziału w kolejnej edycji Orient Expressu, poświęconej sztuka świata islamu.
Spotkanie poświęcone będzie tajnikom kuchni arabskiej, w które wprowadzi nas mieszkająca w Ciechocinku, a pochodząca z Rabatu – stolicy Królestwa Maroka, Chaimae Ahtatbi. Choć wszyscy posługują się terminem „kuchnia arabska”, warto pamiętać, że obejmuje ona potrawy i zasady kulinariów wszystkich krajów świata arabskiego, w tym Arabskiego Zachodu – Maghrebu (Algieria, Maroko, Tunezja, Libia, Mauretania, Sahara Zachodnia) i Arabskiego Wschodu – Mashreku (Syria, Liban, Palestyna, Jordania, Irak, Egipt, Sudan oraz kraje Półwyspu Arabskiego: Arabia Saudyjska, Jemen, Oman, ZEA, Bahrajn, Katar, Kuwejt), i w każdym z tych regionów znacznie się różni. Wspólne dla kuchni arabskiej elementy można sprowadzić do szczególnego upodobania do warzyw, owoców, wreszcie aromatycznych ziół i przypraw. Kuchnia krajów pustynnych opiera się na daniach z baraniny, zaś śródziemnomorskich – na warzywach, rybach i owocach, ich niezbędnym uzupełnieniem jest pieczywo pita.

Chaimae Ahtatbi – urodziła się 5 czerwca 1992 roku w Rabacie, stolicy Królestwa Maroka. Do Polski przyjechała w 2014 roku w ramach realizowanych przez międzynarodową organizację studencką AIESEC, działającą przy UMK, programów „Global Citizen”, „Enter You Future” oraz „Kids Speak”, opartych na międzykulturowym wolontariacie i współpracy z młodymi ludźmi z całego świata. Tu poznała obecnego męża, i to zaowocowało decyzją o podjęciu studiów na UMK, a później – o osiedleniu się w Polsce na stałe.
Wstęp wolny. Miejsce: Centrum Sztuki Współczesnej

Wstęp wolny

Data wydarzenia
Miejsce wydarzenia
Wały gen. Sikorskiego 13
Kategoria wydarzenia
Spotkanie
Położenie