W związku z dynamicznie rozwijającą się sytuacją epidemiologiczną w Europie w zakresie rozprzestrzeniania się zakażeń wirusem pryszczycy (FDM) Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało ulotkę informacyjną, która zawiera niezbędne wiadomości na temat pryszczycy.

Pryszczyca to choroba bydła, owiec, kóz, świń i innych zwierząt parzystokopytnych (np. jeleni, saren i dzików), która powoduje powstawanie pęcherzyków i pęcherzy na błonie śluzowej w jamie gębowej, na wargach, języku, w okolicy otworów nosowych oraz na wymieniu, strzykach, w szparze międzyracicowej i na koronkach racic.

Zakażone zwierzęta niechętnie się poruszają, mają podwyższoną temperaturę ciała, obserwuje się apatię, kulawiznę i utratę apetytu oraz spadek mleczności, a u bydła obfite ślinienie. Ciężarne samice mogą ronić, a młode zwierzęta mogą padać bez widocznych objawów klinicznych.

TRANSMISJA 

Pryszczyca jest jedną z najbardziej zaraźliwych chorób zwierząt parzystokopytnych.

Kontakt między zwierzętami jest głównym sposobem przenoszenia i rozprzestrzeniania się choroby, ale również pasza, słoma, obornik, sprzęt, pojazdy i ludzie, którzy mieli kontakt z zakażonymi zwierzętami mogą przenosić wirusa.

Możliwe jest przenoszenie pryszczycy wraz z mlekiem, mięsem i innymi produktami pochodzącymi od zakażonych zwierząt, które nie zostały poddane obróbce niszczącej wirusa tej choroby.

ZAPOBIEGANIE

Wprowadzanie do gospodarstwa zwierząt o nieznanym stanie zdrowia stanowi bardzo duże zagrożenie dla całego stada. Większość środków zapobiegawczych jest wspólna dla różnych chorób i jest najlepszym i najtańszym sposobem ochrony stada.

Unikaj:

  • Zakupu zwierząt niezidentyfikowanych, pochodzących z niewiadomego źródła
  • Kontaktów między zwierzętami z różnych stad (np. na pastwisku, kontakt nos w nos przez ogrodzenie)
  • Odwiedzania innych hodowli zwierząt bez zachowania zasad bioasekuracji
  • Wspólnego używania narzędzi, sprzętu i pojazdów wykorzystywanych w innych gospodarstwach.

Stosuj:

  • Oddzielne miejsca do izolacji i obserwacji przez 14 dni każdego nowo zakupionego zwierzęcia
  • Odzież i obuwie ochronne do obsługi zwierząt
  • Niecki, maty lub urządzenia do dezynfekcji obuwia przy wejściu do budynków inwentarskich oraz mycie i dezynfekcję rąk.

ŚWIADOMOŚĆ

Choroba może powodować bezpośrednie i pośrednie straty ekonomiczne, a stado może być zagrożone. Bardzo ważny jest nadzór nad zdrowiem zwierząt.

Każde podejrzenie pryszczycy należy niezwłocznie zgłosić służbom weterynaryjnym.

Powiadomienie jest obowiązkowe i ma zasadnicze znaczenie dla szybkiego zdiagnozowania choroby.

Więcej informacji: www.gov.pl/web/rolnictwo/pryszczyca

Do pobrania – ulotka informacyjna

Fot. ulotki © UMT 2025, autor: Magdalena Dębczyńska-Wróblewska, licencja: CC BY-NC 4.0