W związku z dynamicznie rozwijającą się sytuacją epidemiologiczną w Europie w zakresie rozprzestrzeniania się zakażeń wirusem pryszczycy (FDM) Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało ulotkę informacyjną, która zawiera niezbędne wiadomości na temat pryszczycy.
Pryszczyca to choroba bydła, owiec, kóz, świń i innych zwierząt parzystokopytnych (np. jeleni, saren i dzików), która powoduje powstawanie pęcherzyków i pęcherzy na błonie śluzowej w jamie gębowej, na wargach, języku, w okolicy otworów nosowych oraz na wymieniu, strzykach, w szparze międzyracicowej i na koronkach racic.
Zakażone zwierzęta niechętnie się poruszają, mają podwyższoną temperaturę ciała, obserwuje się apatię, kulawiznę i utratę apetytu oraz spadek mleczności, a u bydła obfite ślinienie. Ciężarne samice mogą ronić, a młode zwierzęta mogą padać bez widocznych objawów klinicznych.
TRANSMISJA
Pryszczyca jest jedną z najbardziej zaraźliwych chorób zwierząt parzystokopytnych.
Kontakt między zwierzętami jest głównym sposobem przenoszenia i rozprzestrzeniania się choroby, ale również pasza, słoma, obornik, sprzęt, pojazdy i ludzie, którzy mieli kontakt z zakażonymi zwierzętami mogą przenosić wirusa.
Możliwe jest przenoszenie pryszczycy wraz z mlekiem, mięsem i innymi produktami pochodzącymi od zakażonych zwierząt, które nie zostały poddane obróbce niszczącej wirusa tej choroby.
ZAPOBIEGANIE
Wprowadzanie do gospodarstwa zwierząt o nieznanym stanie zdrowia stanowi bardzo duże zagrożenie dla całego stada. Większość środków zapobiegawczych jest wspólna dla różnych chorób i jest najlepszym i najtańszym sposobem ochrony stada.
Unikaj:
- Zakupu zwierząt niezidentyfikowanych, pochodzących z niewiadomego źródła
- Kontaktów między zwierzętami z różnych stad (np. na pastwisku, kontakt nos w nos przez ogrodzenie)
- Odwiedzania innych hodowli zwierząt bez zachowania zasad bioasekuracji
- Wspólnego używania narzędzi, sprzętu i pojazdów wykorzystywanych w innych gospodarstwach.
Stosuj:
- Oddzielne miejsca do izolacji i obserwacji przez 14 dni każdego nowo zakupionego zwierzęcia
- Odzież i obuwie ochronne do obsługi zwierząt
- Niecki, maty lub urządzenia do dezynfekcji obuwia przy wejściu do budynków inwentarskich oraz mycie i dezynfekcję rąk.
ŚWIADOMOŚĆ
Choroba może powodować bezpośrednie i pośrednie straty ekonomiczne, a stado może być zagrożone. Bardzo ważny jest nadzór nad zdrowiem zwierząt.
Każde podejrzenie pryszczycy należy niezwłocznie zgłosić służbom weterynaryjnym.
Powiadomienie jest obowiązkowe i ma zasadnicze znaczenie dla szybkiego zdiagnozowania choroby.
Więcej informacji: www.gov.pl/web/rolnictwo/pryszczyca
Do pobrania – ulotka informacyjna
Fot. ulotki © UMT 2025, autor: Magdalena Dębczyńska-Wróblewska, licencja: CC BY-NC 4.0