Niezwykłe spotkanie kulinarne
21 maja 2018 roku prezydent Michał Zaleski spotkał się z Jakubem Kuczkowskim, uczniem Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, wyróżnionym w konkursie kulinarnym La Cucina Italiana.
Jakub Kuczkowski uczeń klasy III B, który kształci się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w ZSGH w Toruniu przy ulicy Osikowej 15, otrzymał wyróżnienie w I Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym La Cucina Italiana „La pasta italiana nel mondo - Makaron włoski na świecie”, organizowanym w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Konkurs odbył się 24 kwietnia 2018 roku. W rywalizacji wzięli udział uczniowie polskich szkół gastronomicznych oraz rodowici Włosi z Palermo. O jego randze świadczy także skład jury, do którego weszli szefowie kuchni najlepszych włoskich restauracji oraz Claudia Filippi-Chodorowska, Honorowy Konsul Republiki Włoch w Polsce.
Podczas konkursowych zmagań uczeń toruńskiej szkoły przygotował orecchiette amatriciana e pecorino – danie, które nauczył się przyrządzać w trakcie stażu zawodowego w ramach realizowanego przez szkołę programu Erasmus+ na Sycylii (15-28.03.2018 roku). Ciekawostką jest fakt, że konsul Republiki Włoch, stanęła po stronie Kuby, kiedy spotkał się z zarzutem jednego z jurorów, że sos amatriciana, który przygotował, nie jest do końca włoski. Konsul stwierdziła z pewnością, że sos jest typowo włoski.
- Kuchnią włoską nie interesowałem się wcześniej – wyznał Jakub Kuczkowski. – To dzięki szkole miałem szansę pojechać na staż do Włoch na Sycylię. Wybrałem technikum z tego względu, że na pewno będę miał zawód i nikt mi tego nie zabierze. Jeśli zaliczę wszystkie egzaminy będę miał fach w ręku. Szkoła organizuje nam praktyki, uczymy się tutaj wartościowych rzeczy, wyjeżdżamy za granicę i mamy to wpisane w CV. To jest cenione przez pracodawców – opowiadał Kuba, który podczas spotkania pokazywał zebranym w jaki sposób (podczas konkursu) – bardzo sprawnie, przygotowywał rzadko spotykany włoski makaron, którym ujął jury.
Spotkanie w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu było także okazją do rozmów dotyczących funkcjonowania szkół branżowych i technicznych w naszym mieście oraz o naboru do tych szkół i rekrutacji elektronicznej, która rozpoczęła się 17 maja bieżącego roku i potrwa do 18 czerwca 2018 roku.
- Trwa elektroniczny nabór to toruńskich szkół kształcących w różnych zawodach. Przygotowaliśmy około trzysta miejsc dla tych, którzy praktycznie mogą mieć pewność, że po ukończeniu szkoły natychmiast dostaną zatrudnienie – powiedział prezydent Michał Zaleski. – Ponadto przygotowanych jest tysiąc miejsc w toruńkich technikach, a więc kształcenie, które kończy się uzyskaniem tytułu technika. Toruńskie szkoły kształcące w kierunkach zawodowych – branżowo i technicznie są naprawdę dobrze wyposażone i oferują atrakcyjne, znakomicie przygotowujące do zawodu kierunki kształcenia – dodał prezydent.
Prezydent Michał Zaleski podkreślił, że po ukończeniu toruńskich szkół branżowych i technicznych czekają miejsca pracy. Przedsiębiorcy jednoznacznie zgłaszają zapotrzebowanie na tego typu kwalifikacje i przygotowanie zawodowe.