Toruński Festiwal Smaków
Toruń stanie się kulinarną stolicą regionu. W Hotelu Młyn oraz Restauracji Młyn Smaków odbędzie się Toruński Festiwal Smaków – wydarzenie pełne aromatów, tradycji i nowoczesnych inspiracji kulinarnych. Wstęp na festiwal jest bezpłatny, a atrakcje rozpoczynają się każdego dnia o godzinie 11:00.
W programie przewidziano liczne pokazy kulinarne, wykłady, spotkania oraz degustacje, podczas których uczestnicy będą mogli spróbować regionalnych i międzynarodowych specjałów. Szczególnym punktem wydarzenia będzie Obiad prezydencko-rektorski, podczas którego prezydent Torunia Paweł Gulewski oraz rektor UMK prof. Andrzej Tretyn wspólnie ugotują dla mieszkańców.
Nie zabraknie również emocji kulinarnych podczas Konkursu o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, w którym zmierzą się najlepsze restauracje Metropolii. Festiwalowi towarzyszyć będzie także strefa zakupów kulinarnych, w której dostępne będą regionalne produkty i przysmaki.
Gościem specjalnym tegorocznej edycji będzie Pascal Brodnicki, znany kucharz i popularyzator sztuki kulinarnej, który poprowadzi wyjątkowy pokaz i degustację.
W trakcie festiwalu wystąpią także znani kucharze i eksperci kulinarni, m.in.:
- Ewa Politowska i Tomasz Strubiński („Kaszubska Koza”),
- dr Bogdan Gałązka,
- dr Marta Sikorska,
- Joanna Jakubiuk,
- Rimvydas Laužikas (Uniwersytet Wileński),
- Sebastien Miraux (Bistro Miraux w Toruniu),
- a także goście z Ukrainy – Lola Landa i Marianna Dushar.
Dodatkową atrakcją będą występy Domu Legend Toruńskich, pokazy wyrobu pierników oraz warsztaty kulinarne na świeżym powietrzu.
Organizatorzy: Miasto Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Fundacja Kulinarną Silesia oraz Hotel Młyn.
Wstęp wolny!
Program:
Sobota, 13 września
Sala konferencyjna na 5. piętrze
- 11.00 otwarcie Festiwalu oraz prezentacja uczestników Konkursu o chochlę Prezydenta Miasta Torunia
- 11.30 Ewa Politowska, Tomasz Strubiński (Kaszubska Koza), Pierogi z glomzą. Zapomniany przysmak kuchni pomorskiej, pokaz połączony z degustacją
- 12.30 dr Bogdan Gałązka, Zielone i czarne: krzyżackie smakołyki, pokaz połączony z degustacją
- 13.30 dr Marta Sikorska, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK, Marta: patronka pomorskich kucharzy i kucharek, wykład
- 14.00 Obiad prezydencko-rektorski. Prezydent Miasta Torunia Paweł Gulewski i rektor UMK prof. dr hab. Andrzej Tretyn częstują rosołem królewski i klopsami po krzyżacku
- 15.00 Pascal Brodnicki, pokaz kulinarny i degustacja Wołowina duszona w piwie z piernikiem
- 16.30 Ogłoszenie wyników Konkursu o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia
Restauracja Młyn Smaków (parter)
- 11:30 Konkurs o chochlę Prezydenta Miasta Torunia – przygotowywanie konkursowych dań przez kucharzy z rywalizujących ze sobą restauracji, obrady jury; przewidziana degustacja konkursowych potraw dla widzów
Niedziela, 14 września
Sala Konferencyjna 5. pietro
- 11.00 Legendy toruńskie (widowisko), Dom Legend
- 12.00 Lola Landa (Cafe Jerusalem, Lwów) i Marianna Dushar (Instytut Kuchni Galicyjskiej) Kuchnia ukraińska – pokaz i degustacja
- 13.00 Odbudowa smaku. Czy istnieje kuchnia toruńska – panel dyskusyjny, prowadzenie Jarosław Dumanowski i Łukasz Modelski
- 14.00 Joanna Jakubiuk, kucharka, aktywistka kulinarna, Ziemniak pomorski na nowo odkryty
- 15.00 Rimvydas Laužikas, Uniwersytet Wileński, Zapomniany przysmak z Litwy
- 16.00 Sebastien Miraux, restauracja Bistro Miraux w Toruniu, Znad Sekwany nad Wisłę. Toruńskie tropy z kuchni francuskiej
Zakończenie Festiwalu
Restauracja Młyn Smaków (parter)
- 11.30 Adam Pokojski (Cukiernia Pokojscy) pokaz wyrobu pierników, degustacja
- 13.00 Mateusz Bieliński, pokaz przygotowywania sushi (stoisko Tako-Yaki Sushi Bar z Torunia Restauracja Młyn Smaków),
Lobby na parterze - 13.30 Józef Siadak, Jak zrobić musztardę z piernika? Stoisko „Specjały spod Strzechy”
Plac przed budynkiem
- 11.30 Tomasz Welter, trener reprezentacji kucharzy Wojska Polskiego Kuchnia amii generała Hallera, (ognisko na zewnątrz budynku)