Nie marnujmy żywności - warsztaty
Jak właściwie gospodarować żywnością – to temat warsztatów, jakie zostaną przeprowadzone w Leśnej Chatce na Barbarce.
Przeszło 60% Polaków deklaruje, że wyrzuca pieczywo, 57% owoce i warzywa, a około 50% wędliny oraz napoje mleczne. Osoby, które chcą zastanowić się, dlaczego wyrzucamy żywność, poznać zachowania sprzyjające jej marnowaniu, a przede wszystkim poznać sposoby mądrego gospodarowania żywnością, zapraszamy do udziału w spotkaniach warsztatowych.
Pierwsze spotkanie odbędzie się 18 października 2024 roku w godz. 13:00-17:30, w Małym Bistro w Leśnej Chatce na Barbarce. Godziny zostały dopasowane do przyjazdów i odjazdów autobusów MZK – przystanek Barbarka pod Leśną Chatką.
Podczas spotkania zajmiemy się czerstwym pieczywem. Warsztaty poprowadzą specjaliści ds. edukacji ekologicznej wraz z kucharzami.
Wydarzenie jest skierowane do dorosłych mieszkańców Torunia. Dołącz do nas, przyjdź na spotkanie i poznaj praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania posiłków z minimalną ilością odpadków. O terminach i lokalizacjach kolejnych dwóch warsztatów będziemy informować na bieżąco.
Na spotkanie obowiązują zapisy – liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Zapisy: tel. 56 657 60 89 lub 85.
Warsztaty organizowane są w ramach projektu „Ograniczaj segreguj, odzyskuj - Toruń wie jak postępować z odpadami”, który został dofinansowany ze środków Gminy Miasta Toruń.