Turystyka ze smakiem

Zupa rybna z Grubna, masło z Grudziądza i atrakcje Mega Parku z Rudnika okazały się hitami tegorocznych Targów Turystycznych i Festiwalu Smaków 16-17 marca 2013 r. Weekendowa impreza w Centrum Targowym PARK przy Szosie Bydgoskiej w Toruniu przyciągnęła tłumy mieszkańców.

- Padł rekord, jeśli chodzi o ilość gości, którzy odwiedzili nasze targi - w ciągu dwóch dni było to ponad 3 tysiące osób, z czego ponad 2 tysiące to wstępy biletowane  - mówi Piotr Kempiński, dyrektor ds. targów w spółce Targi Toruńskie.

Do Torunia przyjechało blisko 80 wystawców z całej Polski: producenci żywności, rzemieślnicy, biura podróży, gospodarstwa agroturystyczne oraz przedstawiciele miast, gmin i regionów, promujący turystyczne walory swoich terenów. Płacąc 2 zł za wstęp, można było, często za darmo, popróbować nie lada smakołyków - rozmaitych wędlin, wyrobów z kaczki i gęsi, serów kozich i owczych, zdrowych miodów i soków, olejów tłoczonych na zimno, a także pieczywa na naturalnym zakwasie. Na wielu stoiskach czekały atrakcyjne mapy, foldery i ulotki z ofertą pensjonatów, hoteli, uzdrowisk i gospodarstw agroturystycznych. Na targach zaprezentował się również park dinozaurów, bractwo krzyżackie, miasteczko westernowe oraz Europejskie Centrum Bajki im. Koziołka Matołka. Każdy, kto zakupił bilet, mógł wziąć udział w losowaniu wycieczki do Hiszpanii.

W salach na piętrze odbywały się imprez towarzyszące:  pokazy geocachingu - poszukiwania skarbów za pomocą odbiornika GPS oraz wykłady Jarosława Dumanowskiego, profesora UMK, badacza historii polskiej gastronomii.

Atrakcją imprezy był konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia na najlepszą zupę, ugotowaną przez uczniów szkół gastronomicznych z regionu według historycznej receptury ze starych  książek kulinarnych. Kandydatów - smak zupy i prezentację stołu - oceniało jury w składzie: dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK - patron merytoryczny Toruńskiego Festiwalu Smaków, mgr inż. Marek Szczygielski, Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej i Bogdan Gałązka, szef kuchni restauracji Gothic Cafe na zamku w Malborku.

Nagrody w konkursie "O Chochlę Prezydenta Miasta Torunia" 2013:

  • I miejsce  - zupa rybna Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie
  • II miejsce  - zupa grzybowa Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Toruniu
  • III miejsce – zupa cytrynowa Zespołu Szkół Nr 2 w Rypinie

Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków otrzymała za swoje masło Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska.

Wyróżnienia  przyznano:

  • Lokalnej Organizacji Turystycznej "Zamość i Roztocze" za nalewkę sosnówkę
  • firmie Wiatrowy Sad za soki naturalnie tłoczone
  • panu Jerzemu Arseniukowi za rajskie jabłuszko
  • firmie Smak dzieciństwa Agnieszka Zamojska za fiut (syrop z buraków)
  • Ranczu Frontiera za sery
  • firmie Peter Stratenwerth za sery ze Słubic
  • Departamentowi Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko- Pomorskiego za aranżację stoiska

Nagrodzono też najciekawszą ofertę Targów Turystycznych Wypoczynek. Tu wystawców oceniało jury w składzie: Andrzej Pietrowski – dyrektor Wydziału Promocji Urzędu Miasta Torunia, Szymon Wiśniewski – dyrektor Miejskiego Ośrodka Informacji Turystycznej i Roman Wojda – dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu.

Nagrody Targów Turystycznych Wypoczynek 2012:

  • Grand Prix - MEGA PARK  z Grudziądza/Rudnika za  bogatą ofertę rozrywkowo-edukacyjną
  • Wyróżnienie  - Miasteczko Westernowe Silverado City z Bożejewiczek k. Żnina za  oryginalną ofertę rozrywkową dla dzieci i dorosłych
  • Wyróżnienie - firma OK TOURS za  bogatą ofertę wypoczynku dla dzieci i młodzieży