Najsłodszy festiwal za nami [VIDEO]

Nie od dziś wiadomo, że działalność cukiernicza uznawana jest za sztukę. Co może się jednak wydarzyć, kiedy artyści wizualni spróbują stworzyć swoje dzieła nie na płótnie, a na ciastach, lukrze i masie cukrowej? Odwiedzający Zamek Krzyżacki w Toruniu mogli  się o tym przekonać w sobotę i niedzielę 9 i 10 kwietnia 2022 r.
                                                                  
Cake Art Festival to nowe wydarzenie na artystycznej mapie Torunia, które zaskoczyło i przyciągnęło mieszkańców swoją oryginalną formułą. Podczas dwóch festiwalowych dni, artyści wizualni podjęli próbę stworzenia nietypowych dzieł sztuki na… prawdziwych tortach.

Każdy z zaproszonych twórców na co dzień reprezentuje inny styl i technikę, lecz tym razem wszyscy musieli zmierzyć się z nietypowym dla nich medium i przedstawić na nim swoją artystyczną wizję. Toruńska publiczność mogła obserwować, jak imponujące rozmiarami, bo kilkupiętrowe torty przygotowane według autorskich receptur przez Cukiernię Zakryś, nabierają nowego charakteru i zaczynają przypominać niezwykłe dzieła artystyczne. Podczas festiwalu swoich sił spróbowali twórcy z rożnych dziedzin, którzy na chwilę musieli porzucić swoje dotychczasowe „płótna”.

Malarstwo reprezentowali: Tomasz Cebo – ekspresjonista, który porusza się również w obszarach audio instalacji i performance, Edgar Pill – malarz abstrakcyjny oraz Maja Sosnowska – warta uwagi artystka, która zaczyna swoją twórczą przygodę. Nie zabrakło również uznanego ilustratora – Andrzeja Poprostu, który na swoim koncie ma na przykład potężne murale, oglądane każdego dnia przez dziesiątki tysięcy przechodzących i przejeżdżających obok nich widzów.

Tomasz Cebo dekoruje tort
Ozdabianie tortów było również zupełnie nowym i ciekawym wyzwaniem dla dwóch artystek zajmujących się upiększaniem ludzkiego ciała: Joanny Kozłowskiej – makijażystki poruszającej się także w obrębie body-paintingu oraz Alici Balaryn tworzącej się na co dzień tatuaże. Podczas festiwalu zobaczyliśmy również doświadczoną dekoratorkę z Cukierni Zakryś – Katarzynę Knybę, która zaprezentowała swój sposób dekorowania ciast i tortów.

Alicia Balaryn dekoruje tort

Festiwal był także niesamowitą przygodą artystyczną zarówno dla twórców, jak i publiczności. W trakcie wydarzenia najmłodsi – oraz ich rodzice i bliscy – mogli spróbować swoich sił dekoratorskich i wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez uznane dekoratorki z toruńskiej Kawiarni „Beza”. Uczestnicy wykorzystując profesjonalne narzędzia do dekorowania ciast i tortów sprawdzili swoje zdolności cukiernicze i stworzyli własne, małe dzieła sztuki.

Całości dopełnił kiermasz słodkości z pysznymi wypiekami, deserami i lodami, które można było kupić i zabrać do domu, by delektować się nimi ze swoimi bliskimi.

Fot. Sławomir Kowalski