Muzeum Toruńskiego Piernika Obiektem Turystyki Kulinarnej

Muzeum Toruńskiego Piernika zostało laureatem I edycji Konkursu „Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej” w kategorii Obiekt turystyki kulinarnej.

Konkurs Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej miał na celu wyłonienie najbardziej atrakcyjnych, nowatorskich i przyjaznych dla turystów produktów turystyki kulinarnej w Polsce oraz ich promocję. Misją konkursu jest także wspieranie inicjatyw regionalnych i lokalnych, których efektem jest kreowanie polskich produktów turystyki kulinarnej, jak również wyróżnianie osób przyczyniających się do popularyzowania turystyki kulinarnej oraz tworzenia jej produktów. 

12 września 2025 r. poznaliśmy laureatów, a 18 września Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie odbyło się uroczyste wręczenie nagród. W kategorii Obiekt turystyki kulinarnej wyróżnione zostało Muzeum Toruńskiego Piernika. Nagrodę odebrały dr Magda Nierzwicka, wicedyrektor Muzeum Okręgowego w Toruniu oraz Małgorzata Mikulska-Wernerowicz, kierownik Działu Historii Toruńskiego Piernikarstwa. 

Nagrodę odebrały dr Magda Nierzwicka, wicedyrektor Muzeum Okręgowego w Toruniu oraz Małgorzata Mikulska-Wernerowicz, kierownik Działu Historii Toruńskiego Piernikarstwa.

To bardzo ważna nagroda dla toruńskiej placówki, tym bardziej, że w tym roku świętujemy 10-lecie Muzeum Toruńskiego Piernika, a w kwietniu 2025 roku „Kultura toruńskiego piernika” została wpisana na Krajową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego.

fot. Muzeum Toruńskiego Piernika