Kalimera. Grecka kuchnia radości

Opis wydarzenia

Spotkanie autorskie i wspólne gotowanie z Dionisiosem Sturisem

Dionisios Sturis po raz kolejny zagości w CSW. Tym razem wspólnie odkrywać będziemy sekrety najlepszych greckich potraw słuchając barwnych opowieści o Grecji i jej mieszkańcach. „Kalimera...” to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. Rozmowie towarzyszyć będzie wspólne gotowanie!

Dionisos Sturis – urodzony w Grecji, wychowany w Polsce. Dziennikarz i pisarz, przez wiele lat związany z radiem TOK FM, gdzie zajmował się polityką zagraniczną. Autor licznych reportaży prasowych i radiowych oraz trzech książek reporterskich opowiadających kolejno o współczesnej Grecji („Grecja. Gorzkie pomarańcze”), wyspie Man i miejscowej Polonii („Gdziekolwiek mnie rzucisz…”) oraz greckich i macedońskich uchodźcach, którzy w latach 40. i 50. XX wieku znaleźli się w Polsce („Nowe życie. Jak Polacy pomogli uchodźcom z Grecji”). Wielokrotnie nominowany do prestiżowych nagród dziennikarskich, m.in. Nagrody Grand Press, Nagrody PAP im. Kapuścińskiego, Nagrody im. Ryszarda Kapuścińskiego za reportaż literacki, Nagrody im. Macieja Płażyńskiego. Mieszka w Brukseli.
Prowadzenie: Anna Kompanowska

Wstęp wolny (Czytelnia CSW) i transmisja online (Facebook Centrum Literatury CSW)

Data wydarzenia
Miejsce wydarzenia
Wały gen. Sikorskiego 13
Kategoria wydarzenia
Spotkanie
Położenie