Od ziarna do chleba – okiem archeologa
W Bibliotece Naukowej Muzeum Okręgowego w Toruniu odbędzie się prelekcja z pokazem i warsztatem.
Jak się nazywało i do czego służyło to dawne narzędzie? Na to i na wiele innych pytań, na temat pracy jaką trzeba było włożyć w dawnych czasach, aby zjeść chleb, uzyskają Państwo odpowiedzi podczas warsztatów w Muzeum Okręgowym w Toruniu (ul. Św. Jakuba 20a). Uczestnicy zapoznani zostaną z kolejnymi czynnościami i narzędziami związanymi z uprawą i przetwarzaniem zbóż we wczesnych społecznościach rolniczych zamieszkujących przed kilkoma tysiącami lat ziemie dzisiejszej Polski. Dowiedzą się także, jakie zboża wówczas uprawiano i jakie potrawy z nich przyrządzano. Będą także mogli użyć stępy i kamiennych żaren do własnoręcznej obróbki ziaren zbóż.
Koszt biletu na zajęcia: 15 zł/os.
Uwaga: liczba miejsc ograniczona do 15 uczestników.
Brak możliwości zakupu biletu na miejscu. Bilety do nabycia w kasach MOT (czynne od godz. 10.00) Najbliżej znajduje się kasa w Muzeum Toruńskiego Piernika (ul. Strumykowa 4).
Prowadzenie: dr E. Bokiniec
Miejsce: Biblioteka Naukowa Muzeum Okręgowego, budynek przy ul. Jakuba 20A (wejście pomiędzy Kościołem pw. św. Jakuba a budynkiem Krajowej Informacji Skarbowej)
Data: wtorek, 02.05.2023, godz. 11.00